(untitled) ("Mehnat iqtisodiyoti va inson kapitali" ilmiy elektron jurnali, 2026)
Mazkur maqola Raqamli Ipak yo‘li tashabbusining O‘zbekistonning milliy raqamli transformatsiya strategiyasi bilan o‘zaro uyg‘unligini tahlil qiladi. Tadqiqotning dolzarbligi shundaki, raqamli infratuzilmaga yo‘naltirilgan investitsiyalar nafaqat telekommunikatsiya tarmoqlarini modernizatsiya qiladi, balki hududiy tengsizliklarni kamaytirish, raqamli xizmatlar bozorini kengaytirish va iqtisodiy inkluzivlikni kuchaytirishda ham muhim omil bo‘lib xizmat qiladi. Shu nuqtai nazardan, maqolaning maqsadi infratuzilma yangilanishi, xizmatlar sektori o‘sishi va aholi uchun inklyuziv raqamli kirish o‘rtasidagi bog‘liqlikni aniqlash hamda ushbu yo‘nalishdagi siyosiy ustuvorliklarni belgilashdan iborat. Tadqiqot metodologiyasi hujjatlar va normativ-huquqiy asoslarni tahlil qilish, rasmiy statistika hamda ochiq ma’lumotlarni tavsifiy-qiyosiy ko‘rib chiqish, shuningdek, infratuzilmadan raqamli xizmatlar, inson kapitali va institutsional ishonchgacha bo‘lgan uzviy zanjirni konseptual xaritalash usullariga asoslanadi. Bunday yondashuv raqamli rivojlanish jarayonini faqat texnik o‘zgarish sifatida emas, balki ko‘p bosqichli institutsional-iqtisodiy transformatsiya sifatida baholash imkonini beradi. Tahlil natijalari shuni ko‘rsatadiki, telekommunikatsiya infratuzilmasining kengayishi va sifat jihatidan yaxshilanishi internet qamrovini oshirgan, onlayn xizmatlardan foydalanish ko‘lamini kengaytirgan hamda telekommunikatsiya va raqamli xizmatlar sektorida iqtisodiy faollikni kuchaytirgan. Ayniqsa, raqamli kirish imkoniyatlarining yirik shaharlardan tashqari hududlarda ham ortib borayotgani hududiy inklyuziyaning muhim belgisi sifatida namoyon bo‘ladi. Shu bilan birga, mazkur ijobiy siljishlar raqobat muhiti, ma’lumotlarni boshqarish sifati, kiberxavfsizlik, platformaviy bog‘liqlik va institutsional muvofiqlashtirish bilan bog‘liq yangi xatarlarni ham yuzaga chiqarmoqda.