(untitled) ("Mehnat iqtisodiyoti va inson kapitali" ilmiy elektron jurnali, 2024)
Makroiqtisodiy siyosatning asosiy vazifasi sifatida makroiqtisodiy muvozanatni ta’minlash hisoblanadi. Bu maqsadni amalga oshirishda milliy ishlab chiqarish xajmini o‘sishi va narxlarning darajasini muvozanat holatda ta’minlash hisoblanadi. Lekin yana bir asosiy maqsadlardan biri bu bandlikning yuqori darajasini ta’minlash hisoblanadi. Mehnat bozorini faoliyat yuritish mexanizmlarini tahlil qilishning bir qator nazariy yondashuvlari mavjud. Makroiqtisodiy siyosatning asosiy vazifasi sifatida makroiqtisodiy muvozanatni ta’minlash hisoblanadi. Bu maqsadni amalga oshirishda milliy ishlab chiqarish xajmini o‘sishi va narxlarning darajasini muvozanat holatda ta’minlash hisoblanadi. Lekin yana bir asosiy maqsadlardan biri bu bandlikning yuqori darajasini ta’minlash hisoblanadi. Mehnat bozorini faoliyat yuritish mexanizmlarini tahlil qilishning bir qator nazariy yondashuvlari mavjud. Ushbu maqola respublikaning zamonaviy iqtisodiy rivojlanishi nuqtai nazaridan O‘zbekistonda aholi bandligini oshirish masalalariga bag‘ishlangan. Maqolada “bandlik” toifasini aniqlashning nazariy va uslubiy yondashuvlari tizimlashtirilgan, uning makroiqtisodiy o‘sish va demografik omil bilan bog‘liqligi ko‘rib chiqilgan, shuningdek, respublikada mehnat bozori va aholi bandligi rivojlanishining retrospektiv tahlili o‘tkazilgan. Yangi O‘zbekistonning 2022-2026-yillarda rivojlantirish strategiyasiga muvofiq aholi bandligini yanada rivojlantirishning asosiy yo‘nalishlari belgilangan.