(untitled) ("Mehnat iqtisodiyoti va inson kapitali" ilmiy elektron jurnali, 2024)
Ushbu maqolaning maqsadi kichik va o`rta biznes korxonalarida mehnatni muhofaza qilish tizimini takomillashtirishga yordam beruvchi Sanoat 4.0 texnologiyalarini joriy etishdagi asosiy muammo va to‘siqlarni aniqlash va ularni bartaraf etish bo‘yicha ilmiy asoslangan tavsiyalar ishlab chiqishdan iborat. Ushbu tadqiqotda ikkita usuldan foydalangan holda sifatiy tadqiqot usuli qo’llanildi. Birinchi usul kichik biznes subyektlari rahbarlari va mehnatni muhofaza qilish bo’yicha mutaxassislar hamda xodimlar bilan suhbatlar o’tkazish orqali muammoni aniqlashni nazarda tutsa, ikkinchi usul esa– mehnatni muhofaza qilishni yaxshilash uchun raqamli texnologiyalardan foydalanish imkoniyatlari va muammolari bilan bog’liq turli manbalar va tadqiqot ishlarini o’rganishno o`z ichiga oladi. Tadqiqot natijalari kichik biznes subyektlarining xavfsiz va munosib mehnat sharoitlarini ta’minlash uchun raqamli texnologiyalar va aqlli qurilmalardan foydalanish istagidagi to‘siqlar doirasi va ro‘yxatini har tomonlama ko‘rib chiqish imkonini beradi. Shuningdek, ushbu tadqiqot kichik va o`rta biznes korxonalarida mehnat sharoitlarini yaxshilash uchun Sanoat 4.0 texnologiyalaridan foydalanish bunday subuektlar egalari, xodimlari va jamiyat uchun yuqori foyda keltirishi mumkinligini tasdiqlaydi.