(untitled) ("Mehnat iqtisodiyoti va inson kapitali" ilmiy elektron jurnali, 2024)
Жаҳон мамлакатларининг инсон капитали ва ундан фойдаланиш даражаси турли халқаро индекстлар орқали баҳоланиб келинади. Ушбу индексларда илмий-техника салоҳияти юқори, фан ва илмий тадқиқотларда, инсон капиталига киритилаётган инвестициялар ва харажатлар натижадорлиги кўрсаткичлари юқори бўлган мамлакатлар етакчи мавқега эга. Инсон ресурсларидан фойдаланиш самарадорлигини баҳолашда асосий глобал кўрсаткичлардан ҳисобланади. Жаҳон амалиётида мавжуд инсон ресурсларидан самарали фойдаланиш энг долзарб ҳисобланиб, аҳамияти кундан-кунга ортиб бормоқда. Мамлакатда инсон ресурсларидан фойдаланиш самарадорлигини баҳолашнинг тизимини такомиллаштириш, уларнинг рақобатбардошлигини ошириш билан ҳам белгиланмоқда.