DEMOGRAFIK RIVOJLANISH VA BOSHQARUV YONDASHUVLARINING URBANIZATSIYA SHAROITIDAGI O‘ZARO BOG‘LIQLIGINI TAHLIL QILISH ("Mehnat iqtisodiyoti va inson kapitali" ilmiy elektron jurnali, 2025)
Ushbu maqolada demografik o‘sish va urbanizatsiya jarayonlarining O‘zbekistonning iqtisodiy va ijtimoiy rivojlanishiga ta’siri ko‘rib chiqiladi. Urbanizatsiyaning qurilish sohasi, mehnat bozori va boshqaruv yondashuvlariga ta’siri tahlil qilinadi. Aholi sonining ortishi va shahar aholisi ulushining ko‘payishi uy-joy, infratuzilma va xizmatlar bo‘yicha katta talabni yuzaga keltirayotgani qayd etiladi. Bu esa, o‘z navbatida, qurilish sanoatida innovatsion yechimlar va raqamli texnologiyalarni joriy etishni talab qiladi. Arzon uy-joy qurilishini rivojlantirish, transport va muhandislik tizimlarini modernizatsiya qilish, yangi iqtisodiy tarmoqlar uchun malakali kadrlar tayyorlash zarurligi ta’kidlanadi. Tadqiqot natijalari shaharliklar hayot sifatini oshirish, barqaror rivojlanishni ta’minlash va qurilish sohasining raqobatbardoshligini oshirishga qaratilgan kompleks yondashuv muhimligini ko‘rsatadi.
Keywords: demografik o‘sish, urbanizatsiya, qurilish, mehnat bozori, innovatsiyalar, raqamlashtirish, arzon uy-joy, infratuzilma, barqaror rivojlanish, boshqaruv.