MEHNAT BOZORIDA AYOLLAR: O‘ZBEKISTON MEHNAT UNIMDORLIGI POTENSIALINI OCHISH ("Mehnat iqtisodiyoti va inson kapitali" ilmiy elektron jurnali, 2025)
O‘zbekistonning asosiy iqtisodiy va ijtimoiy boyliklaridan biri bu uning xalqidir. Garchi siyosatchilar hayotimizning deyarli barcha jabhalarida gender tengligiga alohida e'tibor qaratayotgan bo'lsa-da, bizning mehnat bozorida hali ham gender tarafkashligi mavjud. Joriy tadqiqot ayollarning ishchi kuchi ishtiroki va mamlakatning iqtisodiy farovonligi o'rtasidagi bog'liqlikni empirik tarzda o'rganib chiqdi. Ayollarning ishtiroki mamlakat unumdorligini qanday oshirishi ushbu maqolada aniq tushuntirilgan. Shuningdek, u ayollarning bugungi zamonaviy hayotida duch kelayotgan muammolari va bu muammo muayyan mamlakatda (O‘zbekiston) iqtisodiy faoliyatning umumiy farovonligiga qanday ta’sir qilishi mumkinligini o‘z ichiga oladi. Bundan tashqari, ushbu maqola ayollarning iqtisodiy faoliyatdagi ishtirokini kuchaytirish uchun ba'zi yechimlarni beradi.
Keywords: ishchi kuchi, samaradorlik, ayollar ishtiroki, iqtisodiyot