O’ZBEKISTONDA AHOLI BANDLIGINING MAKRPOIQTISODIY TENDENSIYALARI ("Mehnat iqtisodiyoti va inson kapitali" ilmiy elektron jurnali, 2023)
Ushbu maqola respublikaning zamonaviy iqtisodiy rivojlanishi nuqtai nazaridan O‘zbekistonda aholi bandligini oshirish masalalariga bag‘ishlangan. Maqolada “bandlik” toifasini aniqlashning nazariy va uslubiy yondashuvlari tizimlashtirilgan, uning makroiqtisodiy o‘sish va demografik omil bilan bog‘liqligi ko‘rib chiqilgan, shuningdek, respublikada mehnat bozori va aholi bandligi rivojlanishining retrospektiv tahlili o‘tkazilgan. Yangi O‘zbekistonning 2022-2026-yillarda rivojlantirish strategiyasiga muvofiq aholi bandligini yanada rivojlantirishning asosiy yo‘nalishlari belgilanib, unda yoshlar siyosatiga ustuvor ahamiyat qaratilgan.
Keywords: bandlik, mehnat bozori, makroiqtisodiy rivojlanish, mehnat resurslari, munosib mehnat, yoshlar siyosati