INSON KAPITINI RIVOJLANTIRISH KAMBAG’ALLIKNI KAMAYTIRISH OMILI SIFATIDA ("Mehnat iqtisodiyoti va inson kapitali" ilmiy elektron jurnali, 2023)
Ushbu maqolada inson kapitalini rivojlantirish asosida kambag'allikni kamaytirish masalalari o'rganilib, unda inson kapitalining muhim tarkibiy qismi bo'lgan ta'lim tizimini rivojlantirishga alohida e'tibor qaratilgan. Shuningdek, maqolada 3 yoshdan 6 yoshgacha bo'lgan bolalarni maktabgacha ta'lim tizimi bilan qamrab olishning ko'payishi tahlili ko'rib chiqiladi. Tahlillar ko‘rsatganidek, 2015-2021-yillarda oliy ta’lim muassasalariga yosh qizlarni qamrab olish ko‘rsatkichi 5 barobarga yaxshilangan bo‘lsa-da, erkaklar o‘qishga kirishiga nisbatan hali ham 4 foizga past. Oliy taʼlim muassasalari, shu jumladan xorijiy universitetlar va xususiy universitetlar filiallari sonining koʻpayishi, oliy taʼlim olish uchun davlat kvotalari koʻpayishi, shuningdek, nogironligi boʻlgan va past darajadagi oʻrta taʼlim bitiruvchilariga alohida kvotalar ajratish tendentsiyasi kuzatilmoqda. -yoshlarni oliy ta’lim bilan qamrab olish darajasini oshirishga ijobiy ta’sir ko‘rsatayotgan daromadli oilalar.
Keywords: Ta'lim, oliy o'quv yurtlari, maktabgacha ta'lim, inson kapitali.