INSON KAPITINI RIVOJLANTIRISH JAMIYAT TARAQQIYOTINING ASOSIDIR ("Mehnat iqtisodiyoti va inson kapitali" ilmiy elektron jurnali, 2023)
Ushbu maqolada inson kapitali rivojlanishining mamlakat ijtimoiy-iqtisodiy hayotiga ta'siri yoritilgan. Inson kapitalini o'lchash mamlakatning eng muhim resursiga: o'z xalqiga murojaat qiladi. Inson kapitalining yaxshilanishi jismoniy shaxslar va ularning mamlakatiga foyda keltiradi va kelajak uchun barqarorlikni yaxshilashga olib keladi. Ko'p yillar davomida iqtisodchilar mamlakatga umumiy baho berish uchun faqatgina YaIMni o’lchash yetarli emasligini e'tirof etgan Hozirgi vaqtda ko'plab o'zgaruvchilar mamlakat qiymatiga hissa qo'shishi tan olingan, bu esa aniq o'lchashni qiyinlashtiradi. Inson kapitaliga e'tibor qaratish orqali YaIMdan tashqari tadqiqotchilar, siyosatchilar, hukumat amaldorlari va talabalar inson kapitaliga qanday elementlar ta'sir qilishini va ular iqtisodiy o'sish va farovonlikni oshirish uchun uni qanday yaxshilashi mumkinligini tushunishlari mumkin.
Keywords: Inson kapitali, inson ko'nikmalari, investitsiyalar, YaIM, IKI.