TASHKILOTLARNING ICHKI VA TASHQI MUHITINI BAHOLASH ("Mehnat iqtisodiyoti va inson kapitali" ilmiy elektron jurnali, 2025)
Globalizatsiya jarayonida har qanday korxonalarning samarali faoliyat yuritishi hamda raqobatbardosh dunyoda yashab qolishi uchun korxonaning korporativ strategiyasi korxonaning maqsad va vazifalaridan kelib chiqib shakllantirilishi kerak. Bu strategiyani samarali shakllantirish uchun korxonaning ichki va tashqi muhit holatini chuqur tahlil qilish hamda yuzaga kelishi mumkin risklarni baholash talab etiladi. Korxonaning ichki va tashqi muhitini tahlil qilish orqali korxona resurslarini to’g’ri taqsimlash, uzoq muddatli barqaror rivojlanish bosqichiga o’tish va bozor ulushini yanada ko’paytirishni yo’lga qo’yish mumkin. Jahon kesimida o’rganilgan tadqiqotlar natijalari shuni ko’rsatadiki, ichki va tashqi muhit tahlilini amalga oshirmaslik hisobiga yiliga ko’plab mablaglar yoqotiladi. Maqolaning asosiy maqsadi korxonalar nima uchun ichki va tashqi muhit tahlilini amalga oshirishi kerakliklarini yetkazib berish, bu ishni amalga oshirish uchun kerak bo’ladigan tahlillar bilan tanishtirish hamda amaliy misollar orqali bu mavzuni mustahkamlashdan iborat.
Keywords: Tashqi muhit tahlili, ichki muhit, Porterning besh kuchi, strategiya, tadqiqotlar.