INSON KAPITALI VA UNING IQTISODIY RIVOJLANISHDAGI O’RNI ("Mehnat iqtisodiyoti va inson kapitali" ilmiy elektron jurnali, 2025)
Mazkur maqolada inson kapitali va iqtisodiy rivojlanish o‘rtasidagi bog‘liqlik tahlil qilinadi. Tadqiqotning maqsadi inson kapitaliga investitsiyalarning iqtisodiy o‘sishga ta’sirini baholashdan iborat. Mavzu rivojlanayotgan mamlakatlar uchun dolzarb hisoblanadi. Tadqiqot xalqaro taqqoslama va empirik yondashuvga asoslanadi. Panel ma’lumotlar asosida statistik tahlil o‘tkazildi. Natijalar inson kapitali iqtisodiy o‘sishga ijobiy ta’sir ko‘rsatishini ko‘rsatdi. O‘zbekistonda ushbu ta’sir hali to‘liq namoyon bo‘lmagan. Inson kapitali samaradorligini oshirish zarurligi xulosa qilindi.
Keywords: inson kapitali, iqtisodiy rivojlanish, ta’lim investitsiyalari, mehnat bozori, iqtisodiy o‘sish