DAVLAT IQTISODIYOTI XAVFSIZLIGINING TUZILMAVIY KOMPONENTLARINI ANIQLASHGA YONDASHUVLARNI ISHLAB CHIQISH ("Mehnat iqtisodiyoti va inson kapitali" ilmiy elektron jurnali, 2025)
Mazkur maqolada davlat iqtisodiyoti xavfsizligining tuzilmaviy komponentlarini aniqlashga bo‘lgan yondashuvlar nazariy va amaliy jihatdan tahlil qilinadi. Iqtisodiy xavfsizlikni kompleks baholash uchun makroiqtisodiy barqarorlik, moliyaviy mustahkamlik, tashqi iqtisodiy munosabatlar barqarorligi, investitsion va innovatsion salohiyat, mehnat bozori hamda ijtimoiy ko‘rsatkichlar kabi asosiy bloklardan iborat komponentlar taklif etiladi. Tadqiqotda ushbu komponentlarni aniqlashda xalqaro tajribalar (IMF, OECD, UNCTAD) hamda milliy sharoitlar qiyosiy o‘rganilgan. Natijada, davlat iqtisodiyoti xavfsizligini monitoring qilish uchun ko‘p darajali indikatorlar tizimini ishlab chiqish, ularni yagona indeks ko‘rinishida integratsiyalash va qaror qabul qilish jarayoniga tatbiq etish zarurligi asoslab beriladi. Ushbu yondashuv O‘zbekiston iqtisodiy siyosatida xavf va tahdidlarni erta aniqlash, barqaror rivojlanish strategiyasini shakllantirish va hududiy nomutanosibliklarni kamaytirishda muhim ahamiyat kasb etadi.
Keywords: iqtisodiy xavfsizlik, tuzilmaviy komponentlar, indikatorlar tizimi, makroiqtisodiy barqarorlik, moliyaviy mustahkamlik, tashqi iqtisodiy munosabatlar, investitsion salohiyat, innovatsion rivojlanish, mehnat bozori, ijtimoiy barqarorlik, indeks, monitoring.