BARQAROR DEMOGRAFIK RIVOJLANISH VA MEHNAT RESURSLARINING HUDUDIY MUVOZANATI ("Mehnat iqtisodiyoti va inson kapitali" ilmiy elektron jurnali, 2026)
Barqaror demografik rivojlanish va mehnat resurslarining hududiy muvozanatli taqsimlanishi iqtisodiy o‘sish hamda ijtimoiy barqarorlikning muhim omillaridan biridir. Mazkur tadqiqotda tug‘ilish, o‘lim va migratsiya jarayonlari hamda mehnat resurslari taqsimoti o‘rtasidagi o‘zaro bog‘liqlik tahlil qilinadi. Tadqiqotning maqsadi mehnat bozoridagi hududiy nomutanosiblik omillarini aniqlash va ularni kamaytirishga qaratilgan siyosiy tavsiyalar ishlab chiqish.Statistik va qiyosiy tahlillar asosida demografik rivojlanishdagi notekislik, ichki migratsiya va iqtisodiy imkoniyatlardagi farqlar mehnat resurslari nomutanosibligining asosiy manbalari ekani aniqlandi. Shuningdek, inson kapitali, hududiy siyosat va institutsional mexanizmlarning ushbu muammolarni kamaytirishdagi o‘rni ta’kidlanadi. Natijalar muvozanatli mehnat bozori uchun demografik siyosat, ta’lim va bandlik sohalarida muvofiqlashtirilgan choralar, shuningdek, hududiy infratuzilmani rivojlantirish va ish o‘rinlari yaratish zarurligini ko‘rsatadi.
Keywords: demografik rivojlanish; mehnat resurslari; hududiy muvozanat; mehnat bozori; migratsiya; inson kapitali; aholi dinamikasi; hududiy siyosat; iqtisodiy rivojlanish; mehnat resurslari taqsimoti.