БАРҚАРОР ИҚТИСОДИЙ ЎСИШНИ ТАЪМИНЛАШДА МЕҲНАТ УНУМДОРЛИГИНИ ОШИРИШ МАСАЛАЛАРИ ("Mehnat iqtisodiyoti va inson kapitali" ilmiy elektron jurnali, 2025)
Ушбу мақолада меҳнат унумдорлигининг мамлакат иқтисодиётини ривожлантиришдаги роли ва уни ошириш зарурати назарий жиҳатдан асосланган асосланган. Ўзбекистон иқтисодиёти тармоқ ва соҳаларининг ялпи қўшилган қиймат хажми ўзгариши динамикаси ёритилган. Ялпи қўшилган қиймат, иш билан бандлар сони ҳамда меҳнат унумдорлиги кўрсаткичларининг ўсиш суръатлари статистик маълумотларни умумлаштириш ва математик ҳисоб-китоблар ёрдамида солиштирма таҳлил қилинган. Хорижий мамлакатлардаги вазият билан солиштирган холда республика тармоқ ва соҳаларидаги меҳнат унумдорлигини ўсиши ҳолатига иқтисодий баҳо берилган ва уни ошириш имкониятлари бўйича айрим хулосалар қилинган.
Keywords: меҳнат унумдорлиги, иқтисодий ўсиш, ялпи қўшилган қиймат, иш билан бандлик, иш ўринлари, меҳнат унумдорлигини ошириш омиллари ва заҳиралари