SANOAT TARMOQLARINING TARKIBIY TUZILISHINI TAKOMILLASHTIRISHNING NAZARIY ASOSLARI ("Mehnat iqtisodiyoti va inson kapitali" ilmiy elektron jurnali, 2025)
Milliy iqtisodiyotni rivojlantirishning strategik maqsadlariga erishish innovatsion texnologiyalarni keng joriy etish asosida sanoat tarmoqlari salohiyatidan kompleks foydalanishni hisobga olgan holda rivojlanishning agrar-industrial modelidan industrial-agrar modeliga bosqichma-bosqich o‘tishni nazarda tutadi. mamlakat iqtisodiyotining raqobatbardoshligi. Zamonaviy dunyoda sanoat salohiyatini shakllantirish va undan samarali foydalanish iqtisodiy xavfsizlikni ta’minlashning asosiy omili bo‘lib xizmat qilmoqda. Shu bilan birga, “...ichki siyosat mamlakat iqtisodiyotining potentsial tashqi tahdidlardan zaifligini kamaytirishga, barqaror iqtisodiy rivojlanishning samarali mexanizmlari va ichki manbalarini izlash va rivojlantirishga, barqaror iqtisodiy o‘sishni, samarali bandlikni, barqaror foydalanishni ta’minlashga qaratilishi kerak.
Keywords: sanoat, kapital, mehnat, tovarlar bozori (IS), pul bozori (LM), to‘lov balansi, foiz stavkasi, kapital qaytimi, texnologiyalar, kapital jamg‘arilishi, jamg‘arish darajasi.