YASHIL IQTISODIYOT SHAROITIDA ZAMONAVIY MOLIYANING FUNDAMENTAL MASALALARI ("Mehnat iqtisodiyoti va inson kapitali" ilmiy elektron jurnali, 2025)
Yashil iqtisodiyot hozirgi kunda iqtisodiy rivojlanishning muhim yo‘nalishlaridan biri bo‘lib, ekologik barqarorlik va moliyaviy tizim o‘rtasidagi uyg‘unlikni ta’minlashga qaratilgan. Ushbu maqolada yashil iqtisodiyot sharoitida zamonaviy moliyaning fundamental masalalari atroflicha tahlil qilinadi. Xususan, yashil moliyaviy instrumentlarning iqtisodiy o‘sish va ekologik barqarorlikka ta’siri, yashil investitsiyalarni jalb qilish strategiyalari va yashil moliyalashtirishni rivojlantirish yo‘nalishlari o‘rganilgan.Tadqiqot metodologiyasi doirasida ilmiy adabiyotlar tahlili, statistik va empirik tahlillar, regressiya tahlili hamda ekspert intervyularidan foydalanilgan. Shuningdek, xalqaro tajriba va O‘zbekiston misolida yashil moliyalashtirish amaliyoti ko‘rib chiqilgan. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, yashil moliyalashtirish modeli investitsiya oqimlarini ekologik loyihalarga yo‘naltirish orqali iqtisodiy taraqqiyotga ijobiy ta’sir ko‘rsatadi va barqaror rivojlanish jarayonlarini tezlashtiradi.Biroq, yashil iqtisodiyotga o‘tishda muayyan qiyinchiliklar mavjud bo‘lib, jumladan, moliyaviy resurslarning yetishmovchiligi, huquqiy tartibga solish mexanizmlarining yetarlicha rivojlanmaganligi va investorlarning yashil moliya sohasidagi xabardorlik darajasining pastligi kuzatilmoqda. Ushbu maqolada ushbu muammolarni bartaraf etish bo‘yicha tavsiyalar ham ishlab chiqilgan bo‘lib, ular davlat siyosati, xususiy sektor ishtiroki va innovatsion moliyaviy texnologiyalarni rivojlantirish zaruriyatiga asoslangan.Ushbu tadqiqot natijalari yashil iqtisodiyot sharoitida moliyaviy barqarorlikni ta’minlash, yashil investitsiyalarni rag‘batlantirish va ekologik jihatdan muvozanatli iqtisodiy o‘sishni qo‘llab-quvvatlash bo‘yicha nazariy va amaliy tavsiyalarni shakllantirishga xizmat qiladi. Mazkur maqola yashil iqtisodiyot va moliya sohasida ilmiy izlanishlar olib borayotgan tadqiqotchilar, iqtisodchilar va siyosatshunoslar uchun muhim ma’lumot manbai bo‘lib xizmat qiladi.
Keywords: yashil iqtisodiyot, yashil moliya, ekologik barqarorlik, yashil obligatsiyalar, yashil investitsiyalar, moliyaviy barqarorlik, barqaror rivojlanish, yashil moliyalashtirish, ekologik investitsiyalar, yashil kreditlar, yashil texnologiyalar, moliyaviy instrumentlar, ekologik loyihalar, iqtisodiy o‘sish, yashil innovatsiyalar, uglerod neytralligi, yashil energiya, qayta tiklanuvchi energiya manbalari, atrof-muhit boshqaruvi, yashil obligatsiyalar bozori, ESG investitsiyalar, uglerod bozori, yashil bank xizmatlari, yashil sug‘urta, barqaror biznes, ekologik soliq tizimi.