O’ZBEKISTON MINTAQAVIY IQTISODIYOTIDA QAYTA TIKLANUVCHI ENERGIYA MANBALARINI RIVOJLANTIRISHDAGI MUAMMOLAR ("Mehnat iqtisodiyoti va inson kapitali" ilmiy elektron jurnali, 2025)
Mazkur maqolada O‘zbekistonning mintaqaviy iqtisodiyotida qayta tiklanuvchi energiya manbalarini rivojlantirish jarayonida yuzaga kelayotgan asosiy muammolar tahlil qilinadi. Tadqiqot davomida moliyaviy, texnologik, huquqiy va tabiiy omillarga oid cheklovlar ko‘rib chiqildi. Shuningdek, mamlakatning energetika infratuzilmasini modernizatsiya qilish, xususiy investitsiyalarni jalb etish hamda xalqaro hamkorlikni kengaytirish bo‘yicha takliflar ilgari surildi.O‘zbekiston geografik jihatdan qayta tiklanuvchi energiya manbalaridan foydalanish uchun katta salohiyatga ega bo‘lsa-da, ushbu sohani rivojlantirish jarayonida bir qator iqtisodiy va institutsional muammolar kuzatilmoqda. Ayniqsa, quyosh va shamol energetikasiga oid texnologik bazaning yetarlicha rivojlanmaganligi, mahalliy ishlab chiqarishning cheklanganligi, moliyalashtirish va davlat subsidiyalarining yetishmovchiligi, shuningdek, huquqiy tartibga solishning murakkabligi ushbu sohaning rivojlanishiga to‘sqinlik qilmoqda. Shu bilan birga, xalqaro investorlarni jalb qilish va zamonaviy innovatsion texnologiyalarni tatbiq etish kabi omillar sohaning rivojlanishi uchun muhim ahamiyat kasb etadi.Tadqiqot natijalari O‘zbekistonda yashil iqtisodiyotni rivojlantirish va barqaror energiya manbalaridan foydalanish bo‘yicha muhim strategik qarorlarni qabul qilishga ko‘maklashadi. Maqolada qayta tiklanuvchi energiya manbalarining rivojlanishi natijasida mamlakat iqtisodiyotiga kutilayotgan ijobiy ta’sirlar, jumladan, energiya xavfsizligini ta’minlash, ekologik toza energiyadan foydalanish va yangi ish o‘rinlarini yaratish imkoniyatlari ham yoritilgan.
Keywords: Qayta tiklanuvchi energiya, yashil iqtisodiyot, quyosh energetikasi, shamol energetikasi, gidroenergetika, barqaror rivojlanish, energetika infratuzilmasi, investitsiyalar, huquqiy muammolar, texnologik innovatsiyalar, ekologik xavfsizlik, iqtisodiy samaradorlik, davlat siyosati, xususiy sektor, xalqaro hamkorlik, energiya saqlash, elektr tarmoqlari modernizatsiyasi, subsidiyalar, iqtisodiy islohotlar, O‘zbekiston energetikasi.