KASB VA MALAKALARNING SUN’IY INTELLEKT TA’SIRIDA TURIZM SOHASIDA O‘ZGARISHI ("Mehnat iqtisodiyoti va inson kapitali" ilmiy elektron jurnali, 2024)
So‘nggi yillarda O‘zbekistonda raqamli iqtisodiyot va sun’iy intellekt sharoitida turizm sohasini rivojlantirishga katta e’tibor qaratilmoqda. Chunki bugungi va yaqin kelajakda turizm sohasining samaradorligi asosan raqamli texnologiyalar va sun’iy intellektga bog‘liq bo‘ladi. Ushbu tadqiqot turli yondashuvlarni, jumladan, ilmiy adabiyotlarni tahlil qilish, tegishli ma’lumotlarni o‘rganish va boshqa mamlakatlar bilan taqqoslash orqali sun’iy intellektning turizm sohasida ish bozori va zarur ko‘nikmalarga ko‘rsatayotgan ta’sirini ko‘rsatib beradi. Mazkur tadqiqotning markaziy nuqtasi sun’iy intellektning turizmni malaka talablariga, ish o‘rinlarining ierarxiyasi va umumiy tuzilishiga qanday o‘zgartirishlar kiritayotgani, shuningdek, O‘zbekistonning ushbu sohadagi hozirgi holatini tahlil qilishdir.O‘zbekiston Standartlashtirish, metrologiya va sertifikatlashtirish agentligi (Adliya vazirligining 2021-yil 22-maydagi 15-son qarorida hujjatlashtirilgan) sun’iy intellekt orqali ish joylarida va ish sharoitlarida zarur bo‘lgan malakalarni qayta shakllantirish jarayonlarini aks ettiradi. Tadqiqot ishchi kuchining bandligi va kasbiy taqsimot tendensiyalari bo‘yicha zarur ma’lumotlarni o‘z ichiga oladi. Shuningdek, ushbu tadqiqotning yana bir ahamiyatli jihati — ishchi kuchiga bo‘lgan talablar va ko‘nikmalardagi o‘zgarishlarni yetakchi ishga qabul qilish platformalaridan olingan real vaqtdagi ma’lumotlar asosida kuzatish imkoniyatidir. Ushbu keng va chuqur yondashuv ushbu sohada ishlayotgan yoki ishlashni rejalashtirayotgan mutaxassislarga sun’iy intellektning ish o‘rinlarining quyi pog‘onasidan yuqori darajalarigacha bo‘lgan barcha jarayonlarga qanday ta’sir ko‘rsatayotgani haqida aniq tasavvur berishi mumkin.
Keywords: Kasblar, ish talablari, sun’iy intellektning malakalarga ta’siri, ish platformalari.