OLIY TA'LIMNING INSON KAPITALI BARQAROR O‘SISHINI TA'MINLASHDAGI ROLI ("Mehnat iqtisodiyoti va inson kapitali" ilmiy elektron jurnali, 2024)
Mazkur maqolada oliy ta'limning inson kapitali barqaror o‘sishini ta'minlashdagi roli o‘rganilgan. Inson kapitali iqtisodiy va ijtimoiy taraqqiyotning muhim resursi sifatida qaraladi. Muallif raqamlashtirish, globallashuv va raqobat kuchayishi kabi zamonaviy chaqiriqlarni tahlil qilib, oliy ta'limga investitsiyalar kiritish mehnat unumdorligini oshirish, innovatsiyalarni rag‘batlantirish va xalqaro miqyosda raqobatbardoshlikni mustahkamlash uchun muhim ekanligini ta'kidlaydi. O‘zbekistonda oliy ta'lim tizimida amalga oshirilayotgan islohotlar, jumladan Milliy ta'limni rivojlantirish dasturi, ilmiy tadqiqot markazlarini tashkil etish va xalqaro hamkorlikni rivojlantirish masalalari yoritilgan. Ta'lim jarayoni sifatini oshirish, kognitiv ko‘nikmalar va kompetensiyalarni rivojlantirish hamda mehnat bozori talablariga moslashuv zaruriyatiga alohida urg‘u berilgan. Xulosalar xalqaro va milliy tadqiqotlarga asoslangan bo‘lib, sifatli oliy ta'lim va barqaror ijtimoiy-iqtisodiy rivojlanish o‘rtasidagi bog‘liqlikni ko‘rsatib beradi.
Keywords: Oliy ta'lim, barqaror rivojlanish, inson kapitali, islohotlar, raqamlashtirish, kognitiv ko‘nikmalar, innovatsiyalar.