DAROMAD TENGSIZLIGINING OZIQ-OVQAT XAVFSIZLIGIGA TA’SIRI: RIVOJLANAYOTGAN MAMLAKATLAR MISOLIDA ("Mehnat iqtisodiyoti va inson kapitali" ilmiy elektron jurnali, 2024)
Maqola daromad tengsizligining oziq-ovqat xavfsizligiga ta’sirini rivojlanayotgan mamlakatlar misolida tahlil qiladi. Ushbu tahlil, daromadning tengsizlik darajasi oshgan sari, aholining past qatlamlari uchun oziq-ovqatga erishish imkoniyatlari cheklanadi, bu esa o'z navbatida ularning sog'liq va turmush farovonligiga salbiy ta'sir ko'rsatishini ko'rsatadi. Rivojlanayotgan mamlakatlarda daromadlar orasidagi farqning kattaligi, ayniqsa kambag'al hududlarda oziq-ovqat xavfsizligi masalalariga jiddiy xavf tug'diradi. Shuningdek, daromad tengsizlikning oziq-ovqat xavfsizligi bilan aloqasi, ijtimoiy va iqtisodiy siyosat, qishloq xo'jaligi islohotlari va global savdo siyosati kabi omillar bilan ham bog'liq. Maqola, daromad tengsizlik darajasini kamaytirish va oziq-ovqat xavfsizligini ta’minlash yo‘llari bo‘yicha tavsiyalarni o‘z ichiga oladi, shu bilan birga ushbu mavzuga oid mavjud tadqiqotlar va amaliyotlarni umumlashtiradi.
Keywords: daromad, regressiya, korrelatsiya, hukumat, don.