O'ZBEKISTONDA INNOVATSIYALARNING YAPLI ICHKI MASHULOTNI DIVERSIFIKATSILAYALASHDAGI ROLINI BAHOLASH ("Mehnat iqtisodiyoti va inson kapitali" ilmiy elektron jurnali, 2024)
Ushbu maqola O‘zbekistonda innovatsiyalarning yalpi ichki mahsulotni (YaIM) diversifikatsiyalashdagi rolini baholashga bag‘ishlangan. Maqolada innovatsion faoliyatning iqtisodiy o‘sish va sektorlararo muvozanatni ta’minlashdagi ahamiyati ilmiy asoslangan holda tahlil qilingan. Tadqiqot davomida diversifikatsiya darajasi va innovatsion ko‘rsatkichlar o‘rtasidagi bog‘liqlikni aniqlash uchun statistik va iqtisodiy modellar qo‘llanilgan.Maqola oxirida, innovatsion faoliyatni qo‘llab-quvvatlash uchun strategik yo‘nalishlar taklif etilgan. Xususan, davlat tomonidan innovatsiyalarni rag‘batlantirish mexanizmlarini takomillashtirish, ilm-fan va ishlab chiqarish o‘rtasidagi hamkorlikni kuchaytirish, shuningdek, xalqaro tajribadan foydalanish bo‘yicha amaliy tavsiyalar berilgan.
Keywords: diversifikatsiya, innovatsiya, patentlar, eksport, pandemiya.