TA’LIM INSTITUTLARINI JAMIYATGA TA’SIRINI GENDER INDEKSLARI ASOSIDA BAHOLASH ("Mehnat iqtisodiyoti va inson kapitali" ilmiy elektron jurnali, 2024)
Ushbu maqolada muallif tomonidan halqaro gender indeks reytinglarida O‘zbekiston Respublikasining o‘rnini yaxshilash masalalari mavzusida tadqiqot o‘tkazilib, bu borada olib borilayotgan ishlar tahlil qilindi. Tadqiqot doirasida institut tomonidan Birlashgan Millatlar Tashkiloti Taraqqiyot Dasturining “Gender tengsizlik” indeksi, “Gender rivojlanish” indeksi, “Gender ijtimoiy normalar” indekslari, Iqtisodiy Hamkorlik va Rivojlanish Tashkiloti Rivojlanish Markazining “Ijtimoiy institutlar va gender” indeksi hamda “Global ayollar, tinchlik va xavfsizlik” indekslarining baholash metodologiyalarini o‘rganib, ta’lim ko‘rsatkichlari bo‘yicha O‘zbekistonning o‘rnini tahlil qilib chiqdi.
Keywords: Gender tengsizlik indeksi (GII), Gender taraqqiyot indeksi (GDI), gender ijtimoiy normalari indeksi (GSNI), ijtimoiy institutlar va gender indeksi (SIGI), global ayollar, tinchlik va xavfsizlik indeksi (GWPS), Oʻzbekiston gender indeksi reytinglari, gender tengligi O‘zbekistonda, Xalqaro gender indekslari, Gender farqi tahlili, Birlashgan Millatlar Tashkilotining Taraqqiyot Dasturi (BMTTD), Iqtisodiy hamkorlik va taraqqiyot tashkiloti (OECD), gender asosidagi ta’lim ko‘rsatkichlari, gender siyosatini baholash, O‘zbekistonning gender mavqeini oshirish, gender bo‘yicha institutsional asoslar tenglik, O'zbekistonda genderga yo'naltirilgan tadqiqotlar.