O‘QITUVCHILAR MOTIVATSIYASINI KUCHAYTIRISH STRATEGIYASI: OLIY TA’LIM MUASSASALARI UCHUN DALILLARGA ASOSLANGAN AMALIYOTLAR ("Mehnat iqtisodiyoti va inson kapitali" ilmiy elektron jurnali, 2024)
Ushbu tadqiqot miqdoriy so'rovlar va sifatli intervyularni birlashtirgan aralash usullardan foydalangan holda O'zbekistondagi oliy ta'lim muassasalarida professor-o'qituvchilarning motivatsiyasiga ta'sir etuvchi omillarni o'rganadi. Tadqiqot shuni ko'rsatadiki, o'qitishga bo'lgan ishtiyoq va talabalar muvaffaqiyatiga sodiqlik kabi ichki motivatorlar va tashqi omillar, jumladan, ish haqi va tan olinishi o'qituvchilarning faolligiga sezilarli ta'sir qiladi. Ushbu topilmalar akademik kontekstda umumiy samaradorlikni oshirish uchun ikkala motivatsion o'lchovni ko'rib chiqish muhimligini ta'kidlaydi. Ushbu tadqiqot O'zbekistondagi professor-o'qituvchilar motivatsiyasiga ta'sir qiluvchi noyob madaniy va kontekstual omillarni yoritib, mavjud adabiyotlarga hissa qo'shadi. Bundan tashqari, tadqiqotdan olingan dalillarga asoslangan strategiyalar oliy o'quv yurtlari uchun professor-o'qituvchilarning qoniqish va saqlab qolish darajasini oshirishga qaratilgan amaliy natijalar beradi. Bunday takomillashtirish O'zbekistonning rivojlanayotgan oliy ta'lim landshaftida ta'lim natijalarini yaxshilash va institutsional muvaffaqiyatlarga erishish uchun muhim ahamiyatga ega.
Keywords: motivatsiya, ilmiy xodimlar, mehnat unumdorligi, ichki motivatsiya, tashqi motivatsiya, etakchilik, ish muhiti, kasbiy rivojlanish.