OʻZBEKISTONDA RAQAMLASHTIRISH VA TAʻLIM ORQALI MEHNAT UNUMDORLIGINI OSHIRISHNING MIQDORIY TAHLILI ("Mehnat iqtisodiyoti va inson kapitali" ilmiy elektron jurnali, 2024)
Ushbu maqola Oʻzbekiston iqtisodiyotiga eʼtibor qaratgan holda raqamlashtirish va taʼlimning mehnat bozoriga qanday taʼsir qilishini oʻrganadi. Tahlil natijalari texnologiyalarning oʻsishi va uning bandlik tuzilmalariga taʻsirini hisobga olgan holda, malakali kadrlarni topish va rivojlantirishda malakaga asoslangan inson resurslarini boshqarishning ahamiyati yuqoriligini koʻrsatdi. Maqolada mehnat unumdorligi va raqamlashtirish oʻrtasidagi bogʻliqlikni strukturaviy tenglamalarni modellashtirish (SEM) yordamida empirik tahlili koʻrib chiqildi va uning nazariy asosi ishlab shakllantirildi. Natijalar raqamli koʻnikmalarni rivojlantirishga investitsiya kiritish ahamiyatli ekanligini va taʻlim yillari, internetdan foydalanish, elektron hukumatni rivojlantirish indeksi (EGDI) va mobil uyali aloqa vositalaridan foydalanuvchilar soni kabi oʻzgaruvchilarning mehnat unumdorligiga ijobiy ta’siri borligini koʻrsatdi.
Keywords: Strukturaviy tenglama modeli, regressiya tahlili, mehnat unumdorligi, ta'lim, raqamlashtirish