O’ZBEKISTON MEHNAT BOZORIDA GENDER TENGLIGI: MUAMMOLAR VA ISLOHOTLAR ("Mehnat iqtisodiyoti va inson kapitali" ilmiy elektron jurnali, 2024)
Ushbu tadqiqot O'zbekiston mehnat bozoridagi gender tengligi holatini o'rganib, asosiy e'tiborni muammolar va ularni yechishga yo’naltilgan joriy islohotlarga qaratadi. Demografik ma'lumotlar, ta'lim tendentsiyalari va bandlik ma’lumotlarini har tomonlama tahlil qilish orqali tadqiqot erkaklar va ayollar o'rtasidagi ishchi kuchi ishtiroki, ish haqi va mehnat bozoridagi farqlarni o'rganadi. Maqolada, shuningdek, mehnat bozoridagi gender dinamikasiga ta'sir ko'rsatadigan asosiy ijtimoiy-madaniy omillar, jumladan, oilaning umidlari va ish joyidagi amaliyotlar ko'rib chiqiladi. Tajribaviy dalillar va siyosiy islohotlar tahlilini birlashtirgan holda, ushbu tadqiqot O'zbekiston mehnat bozoridagi gender tengsizligining murakkabliklari haqida tushuncha beradi va kelajakdagi aralashuvlar va siyosat yo'nalishlari bo'yicha tavsiyalar beradi.
Keywords: Gender tengligi, mehnat bozori, ishchi kuchi ishtiroki, ish haqi farqi, kasbiy segregatsiya, ijtimoiy-madaniy omillar, siyosiy islohotlar, ayollarning huquqlarini kengaytirish.