ИШЛАБ ЧИҚАРИШ КОРХОНАЛАРИДА МЕҲНАТ МУҲОФАЗАСИ ТИЗИМИНИ ТАКОМИЛЛАШТИРИШ ОРҚАЛИ ИҚТИСОДИЙ САМАРАДОРЛИКНИ ТАЪМИНЛАШ ("Mehnat iqtisodiyoti va inson kapitali" ilmiy elektron jurnali, 2023)
Ушбу мақолада моддий ишалб чиқариш корхоналарида иқтисодий самардорликни таъминлаш учун ишлаб чиқариш ресурсларини жумладан инсон капиталини тўғри бошқариб, ижобий натижага эришиш ҳамда ушбу бошқарув даврида корхонада ишлаб чиқариш билан боғлиқ кутилмаган рискларнинг келиб чиқиши ва уларнинг иқтисодий самарадорликка эришишга салбий таъсири тўғрисида фикр юритилган. Шу билан бирга, мана шу кутилмаган рискларнинг бартараф этиш учун тегишли чора-тадбирлар белгилаш ва шу орқали ишлаб чиқариш корхонасининг иқтисодий самарадорлигини таъминлаш масалалари таҳлил қилинган.
Keywords: Иқтисодий самарадорлик, ишлаб чиқариш жараёни, рентабеллик, инновацион ёндашув, фойда, риск ва уни бошқариш, кўзда тутилмаган харажатлар, бахтсиз ҳодиса, иқттисодий харажатлар, меҳнат муҳофазаси.