OZIQ-OVQAT SANOATI KORXONALARIDA MOLIYAVIY MOTIVATSIYA MEXANIZMLARI VA XODIMLARNING SAMARADORLIGI O'RTASIDAGI BOG'LIQLIK ("Mehnat iqtisodiyoti va inson kapitali" ilmiy elektron jurnali, 2023)
Maqola oziq-ovqat sanoati korxonalarida moliyaviy motivatsiya mexanizmlari va xodimlarning samaradorligi o'rtasidagi munosabatlarni tahlil qilishga bag'ishlangan. Tadqiqotda 2000-yildan 2021-yilgacha bo‘lgan davrdagi statistik ma’lumotlar, jumladan, investitsiya xarajatlari va olingan foyda to‘g‘risidagi million so‘mlarda ifodalangan ma’lumotlar o‘rganiladi. Miqdoriy tahlilga asoslanib, maqolada xodimlarni rag'batlantirishga investitsiyalar darajasi va xodimlarning samaradorligi o'rtasidagi bog'liqlik baholanadi, shuningdek investitsiyalar rentabelligi (ROI) hisoblab chiqiladi. Korrelyatsiya tahlili natijalari kuchli ijobiy munosabatlarni ko'rsatdi, bu moliyaviy rag'batlantirishga investitsiyalarning ko'payishi korxona tomonidan olinadigan foydaning ko'payishi bilan chambarchas bog'liqligini ifodalaydi. Biroq, so'nggi yillarda ROIning kuzatilgan pasayishi motivatsiya mexanizmlari va ularning ishlashga ta'sirini yaxshiroq tushunish zarurligini ta'kidlaydi.
Keywords: oziq-ovqat sanoati korxonalari, moliyaviy motivatsiya mexanizmlari, investitsiyalar rentabelligi (ROI), rag'batlantirishning moliyaviy bo'lmagan usullari, moliyaviy motivatsiya, investitsiyalar.