ТOҒ ВA ТOҒOЛДИ ҲУДУДЛAРИНИ МИНТАҚАЛАШ ҲУДУДИЙ РИВОЖЛАНИШНИ ТАРТИБГА СОЛИШ ВОСИТАСИ СИФАТИДА ("Mehnat iqtisodiyoti va inson kapitali" ilmiy elektron jurnali, 2023)
Мақолада ҳудудий ривожланишни тартибга солиш воситаси сифатида минтақалаштиришдан фойдаланиш бўйича хорижий амалиёт муҳокама қилинади. Маълумки, ҳудудларни минтақалаштириш тартиби доимо мақсадли бўлиб, ҳудудларни ижтимоий-иқтисодий ривожлантиришнинг кўплаб муаммоларини ҳал этишга хизмат қилади. Шунингдек, тоғ ва тоғолди ҳудудлари ривожланишининг нотекислигини камайтириш муаммосини ҳал қилишда ҳудуднинг ички ресурслари билан таъминланишини ҳисобга олиш зарурлиги асосланган, муаммоли ресурсларни минтақалаштириш мақсадга мувофиқлиги таъкидланган ва уни амалга ошириш методологиясини таклиф этилган.
Keywords: ҳудуд, иқлим, ресурс, саноат, демографик, меҳнат, молия, инфратузилма, инвестиция