О‘ZBEKISTONNING AYRIM DEMOGRAFIK MASALALARI VA AHOLI BANDLIGINI MANFAATDORLIK INDEKSI ASOSIDA BAHOLASH ("Mehnat iqtisodiyoti va inson kapitali" ilmiy elektron jurnali, 2023)
Ushbu maqolada inson faoliyatida manfaat ustunligi nazariy jihatdan yoritilgan. Insonning mehnat faoliyatida manfaat ustunligi iqtisodiy qonuning amal qilishi nazariy va uslubiy jihatdan asoslangan hamda O’zbekiston Respublikasidagi demografik masalalar, aholining iqtisodiy faolligi va aholining ish bilan bandligi ko’rsatkichlari manfaatdorlik indeksi asosida tahliliy o’rganilgan. Shuningdek, mamlakatning iqtisodiy rivojlanishida mehnat resurslari va aholining ish bilan bandligini oshirish bo’yicha ilmiy taklif hamda tavsiyalar ishlab chiqilgan.
Keywords: manfaat, manfaat ustunligi, manfaatdorlik indeksi, demografik masalalar, aholining iqtisodiy faolligi, aholining ish bilan bandligi, mehnat resurslari.