TURIZM SEKTORIDA DAVLAT XUSUSIY HAMKORLIK MODELI ("Mehnat iqtisodiyoti va inson kapitali" ilmiy elektron jurnali, 2023)
Turizm global kengayish uchun eng katta potentsialga ega bo'lgan iqtisodiy faoliyat turlaridan biri va iqtisodiy o'sish dvigateli sifatida ajralib turadigan sektor sifatida tavsiflanadi. Agar milliy miqyosda turizmning jozibadorligi sezilarli bo'lsa, mahalliy miqyosda ushbu tarmoq mintaqaviy rivojlanishning eng muhim vositasi, mintaqaviy cho'llanish va turg'unlikning oldini olish, hududlar salohiyatini rag'batlantirish vositasidir. Turizm kabi raqobatbardosh sektorda kompaniyalar sinergiyani rivojlantirishlari va raqobatbardosh ustunlikka erishishlari kerak. Shu nuqtai nazardan, hududlarni rivojlantirishda davlat-xususiy sheriklik muhim o‘rin tutadi. Ushbu maqolaning maqsadi turizmdagi davlat-xususiy sheriklik fenomenini tushuntirish va tushunish uchun turli tushunchalar va elementlarni birlashtirgan nazariy kontekstni taqdim etishdir. Hududlarni muvaffaqiyatli rivojlantirishga ko‘maklashishda davlat-xususiy sheriklik rolining konseptual modeli taklif etiladi.
Keywords: Hamkorlik, davlat-xususiy sheriklik, mintaqaviy rivojlanish, konseptual model, turizm.