ПРОФЕССИОНАЛ ТАЪЛИМ МУАССАСАЛАРИ БИТИРУВЧИЛАРИ БАНДЛИГИНИ РАҚАМЛИ ТЕХНОЛОГИЯЛАР АСОСИДА МОНИТОРИНГ ҚИЛИШ ИСТИҚБОЛЛАРИ ("Mehnat iqtisodiyoti va inson kapitali" ilmiy elektron jurnali, 2023)
Мақолада профессионал таълим муассасалари битирувчиларининг иш билан бандлиги кўрсаткичларини ошириб бориш, бандлик мониторингги сифатини ошириш, битирувчиларнинг эгаллаган касб ва мутахассислиги бўйича ишга жойлашиш ҳолати ҳамда норасмий ва расмий секторда бандлик даражасини қайд қилиб бориш имкониятларини берувчи рақамли технологияларни жорий этиш масалалари ёритилган. Шу билан бирга, ривожланган давлатларда таълим муассасалари битирувчиларини ишга жойлашганлик ҳолатлари бўйича тегишли тажрибалар ўрганилган. Мазкур тажрибалардан келиб чиқиб Профессионал таълим муассасалари битирувчиларини бандлигини рақамли технологиялар асосида мониторинг қилиш бўйича тегишли таклиф ва тавсиялар ишлаб чиқилган.
Keywords: профессионал таълим муассасалари, ўрта бўғин кадрлари, меҳнат бозори, ишчи кучи, меҳнат ресурслари, ташқи меҳнат миграцияси, битирувчилар бандлиги, иш ўринлари, меҳнат ярмаркалари, ишсизлик, иш берувчилар, малака талаблари, касбга ўқитиш, касбга йўналтириш жараёнлари, битирувчиларни бандлигини рақамлаштириш, рақамли иқтисодиёт, мониторинг системаси, меҳнат фаолияти ва замонавий ахборот технологиялари.